I Wydawnictwa zwarte
1. 365 potraw : szybko, smacznie, zdrowo / Gertrud Reiger ; [z niem. przeł. Aldona Zaniewska]. – Warszawa : Świat Książki, 1998.
2. Bitwa o pietruszkę i nie tylko / Witold Czuksanow. – Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2014.
3. Cecylka Knedelek i kanapki z kanapy / Joanna Krzyżanek ; [narysował] Zenon Wiewiurka. – Kielce : Wydawnictwo Jedność, copyright 2013.
(Jedność dla Dzieci)
4. Cecylka Knedelek i ulica Naleśnikowa / Joanna Krzyżanek ; [narys.] Zenon Wiewiurka. – Kielce : Wydawnictwo Jedność, copyright 2013.
(„Jedność” dla Dzieci)
5. Cukiernia pod Pierożkiem z Wiśniami / Clare Compton ; il. Maria Orłowska-Gabryś ; przeł. Krystyna Tarnowska. – Warszawa : Wydawnictwo „Nasza Księgarnia”, 1976.
6. Dieta w chorobie Hashimoto / Agata Lewandowska. – Warszawa : RM, copyright 2018.
7. Dieta według pięciu przemian : potrawy, które leczą i odżywiają / Katarzyna Maria Puchacz. – Białystok : Wydawnictwo Vital, 2015.
8. Dzieci gotują : kuchnie świata : książka kucharska dla dzieci / Agnieszka Górska ; il. Marianna Oklejak. – Warszawa : Demart, 2007.
9. Dzieciaki do kuchni, czyli Rodzinne gotowanie / Beata Lipov ; [il. Krzysztof Tuszyński]. – Warszawa : Bertelsmann Media, 2008.
10. Ekonomia gastronomia : jedz lepiej i wydawaj mniej : ponad 100 przepisów na dobry początek / Allegra McEvedy, Paul Merrett ; przeł. Anna Nowak ; zdj. Smith Goergia Glynn ; il. Airelle Depreux. – Warszawa : Wydawnictwo „Nasza Księgarnia”, 2012.
11. Gotowanie to nie magia? : zabawy kulinarne dla dzieci / Christine Keil, Bernhardt Link ; [tł. Edyta Dróżdż]. – Kielce : Wydawnictwo Jedność, copyright 2008.
(Jedność dla Dzieci)
12. Gotuj z Julią : niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni / Julia Child ; współpr. David Nussbaum ; przeł. Anna Sak. – Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2011.
13. Hodujemy zioła : uprawa, właściwości, zastosowanie, przepisy : bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano / Ellen Ogden, Glenn Andrews, Sara Pitzer ; z ang. przeł. Maria Krzemińska. – Warszawa : Klub dla Ciebie – Bauer-Weltbild Media, copyright 2010.
14. Iskier przewodnik sztuki kulinarnej / Maria Lemnis, Henryk Vitry. – Warszawa : Wydawnictwo Iskry, 1976.
15. Jaglany detoks / Marek Zaremba. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2015.
16. Kawiarenka pod Różą / Katarzyna Michalak. – Poznań : Wydawnictwo Filia Grupa Termedia, 2014.
(Kawiarenka pod różą / Katarzyna Michalak ; 1)
17. Książka kucharska / Disney ; tł. Katarzyna Biegańska ; red. Maria Radzimińska. – Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, 2001.
(Kubuś Puchatek)
18. Książka kucharska dla samotnych i zakochanych / Maria Lemnis, Henryk Vitry. – Wydanie 2. – Warszawa : Wydawnictwo Iskry, 1962.
19. Kuchenne rewolucje : przepisy Magdy Gessler / Magda Gessler. – Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2012.
(Znak Litera Nova)
20. Kuchnia chińska / Marek Łebkowski ; il. Marek Łebkowski, Andrzej Zygmuntowicz. – Warszawa : Wydawnictwo „Tenten”, 1991.
(Encyklopedia Sztuki Kulinarnej / Wydawnictwo „Tenten” ; 1)
21. Kuchnia Martynki – najlepsze przepisy : zilustrowane krok po kroku / Hubert Colson ; il. Nadette Charlet ; [tł. Ewa Łukaszyk]. – Poznań : Papilon – Publicat, 2009.
22. Kuchnia na dobry nastrój / Barbara Jakimowicz-Klein ; [rys. Jerzy Maserak]. – Warszawa : Świat Książki, 2009.
23. Kuchnia niemiecka / Ewa Koźniewska ; il. Marek Łebkowski, Andrzej Zygmuntowicz ; oprac. Andrzej Barecki. – Warszawa : Wydawnictwo „Tenten”, 1991.
(Encyklopedia Sztuki Kulinarnej / Wydawnictwo „Tenten” ; 7)
24. Kuchnia polska i światowa / Elżbieta Adamska. – Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011.
25. Kuchnia Siostry Filomeny / Zofia Miętkiewicz ; fot. Beata Połatyńska. – Kraków : „M”; Warszawa: Wydawnictwo Edipresse Polska, 2003.
26. Kuchnia świata / [tł. Magdalena Tchórz ; red. Maria Kozyra]. – Warszawa : Arti SJ, copyright 2008.
27. Kuchnia wegetariańska / Sarah Brown ; [tł. Elżbieta Osińska]. – Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1991.
28. Kuchnia wegeteriańska / Barbara Jakimowicz-Klein. – Warszawa : Bertelsmann Media, 2009.
29. Kuchnia włoska / [tł. Ewa Gajer, Grzegorz Gajer]. – Wrocław : Wrocławska Oficyna Wydawnicza „Astrum”, 1991.
30. Kuchnia wyśmienita czyli Gotujemy z babcią Józią / Katarzyna Łaniewska. – Poznań : Publicat, copyright 2006.
31. Kuchnia żydowska / Maria Różycka ; il. Marek Łebkowski, Andrzej Zygmuntowicz. – Warszawa : Wydawnictwo „Tenten”, 1991.
(Encyklopedia Sztuki Kulinarnej / Wydawnictwo „Tenten” ; 11)
32. Literatura od kuchni / Bogusław Deptuła ; il. Maciej Jędrysik. – Warszawa : Wydawnictwo W.A.B. – Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2013.
33. Mała szkoła gotowania / z niem. przeł. Jadwiga Smolińska. – Warszawa : Świat Książki, 1996.
34. Moja kuchnia / Anna Piot ; [przeł. z jęz. fr. Teresa Korduba ; il. Marianne Dupuy-Sauze, Marie Quentrec]. – Kielce : Wydawnictwo Jedność, copyright 2009.
(Jedność dla Dzieci)
35. Na pociechę coś pysznego : gotuj z Misiem i Tygryskiem / Janosch ; przeł. Emilia Bielicka. – Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2009.
36. Nietolerancja laktozy : smaczne gotowanie bez cukru mlecznego / teksty i przepisy Anne Kamp ; zdjęcia Caco Lang. – Wrocław: Esteri – Edra Urban & Partner, copyright 2017.
37. Opowieści dziadka profesora / Telmo Pievani, Andrea Vico ; tłumaczenie Agnieszka Stefańczyk ; [ilustracje Nicolò Mingolini]. – Wydanie 1. – Nieznane : Levyz Books, copyright 2022.
(Szkoła Przyszłości)
38. Papatacze, bubliczki, moskole… : co się pod tym kryje? / Hanna Szymanderska ; [il. Jowita Płoszajska]. – Warszawa : Świat Książki, 2009.
39. Pichciuchy czyli Rodzina w kuchni / Odeta Moro-Figurska, Marcin Budynek. – Warszawa : Fundacja Szczęśliwe Macierzyństwo, 2011.
40. Pięć przemian na polskim stole : zdrowie, energia, długowieczność / Katarzyna Maria Puchacz. – Białystok : Wydawnictwo Vital, 2015.
41. Piramida w kuchni czyli Dzieci zdrowo gotują / napisała, ugotowała sfotografowała i zjadła Joannna Gorzelińska ; narysowała, zaprojektowała i zjadła Agata Loth-Ignaciuk. – Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2015.
42. Po prostu pyszne / Ron Kalenuik ; [tł. Józef Dymicki]. – Montreal : Tormont Publications; Warszawa: Wydawnictwo Wilga, copyright 1993.
43. Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa : przygodowa książka kucharska / Sofia Brandon ; z ang. przeł. Barbara Wrońska. – Warszawa : Świat Książki, 2010.
44. Polska kuchnia regionalna / Maja Bartczak. – Poznań : Publicat, 2009.
45. Potrawy z grzybów i z grzybami / Henryk Dębski. – Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985.
46. Potrawy z sera i jaj : 99 przepisów, 33 fotografie / Mari Lajos, Karoly Hemzo ; [przekł. Wiesława Rusin]. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo Kleks, 1992.
47. Potrawy z ziemniaków / Henryk Dębski. – Warszawa : Wydawnictwo Warta, 1984.
48. Przepis na szczęście / Katarzyna Michalak. – Poznań : Wydawnictwo Filia grupa Termedia, 2013.
49. Przepisy Mikołajka : 50 wyjątkowych przepisów / Christine de Beaupré, Béatrice Valentin ; przekł. Magdalena Talar. – Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2011.
(Znak Emotikon)
50. Przepisy Tatiany / Paullina Simons ; z ang. przeł. Katarzyna Malita. – Bertelsmann Media, 2008.
51. Przyjęcia Barbecue przy grillu / Matthew Drennan ; z niem. przeł. Aldona Zaniewska. – Warszawa : Bertelsmann Media, 2009.
52. Przyjęcia na specjalne okazje / Barbara Jakimowicz-Klein. – Warszawa : Świat Książki, 2009.
53. Pyszne 25 / Anna Starmach. – Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2013.
(Znak Litera Nova)
54. Romans palce lizać / Grzegorz Kasdepke ; il. i oprac. graf. Ola Cieślak. – Warszawa : G+J Gruner + Jahr Polska, copyright 2011.
55. Ryby w polskiej kuchni : przepisy sprawdzone przez żonę wędkarza / Alicja Markiewicz. – Warszawa : Warszawski Dom Wydawniczy, 2000.
(Wędkarz Amator i Profesjonalista)
56. Sałatki : 99 przepisów, 33 fotografie / Mari Lajos, Karoly Hemzo ; [przekł. Wiesława Rusin]. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo Kleks, 1992.
57. Serce i inne podroby / Grzegorz Kasdepke ; il. i oprac. graf. Ola Cieślak. – Warszawa : G+J Gruner + Jahr Polska, copyright 2011.
58. Single gotują / Barbara Gromkowska, Ewa Marczyńska. – Warszawa : Świat Książki, 2010.
59. Słodki rok Kuby i Buby : 28 opowiadań i trochę więcej przepisów na słodkości / Grzegorz Kasdepke, Gabriela Niedzielska ; [il. Ewa Poklewska-Koziełło]. – Łódź : Wydawnictwo Literatura, 2005.
64. Smaczny elementarz Cecylki Knedelek / napisała Joanna Krzyżanek ; narys. Zenon Wiewiurka. – Kielce : Wydawnictwo Jedność, cop. 2012.
(„Jedność” dla Dzieci)
65. Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. – Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017.
66. Smakoterapia 2 : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. – Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018.
67. Szarlotka pachnąca marzeniami / Iwona Czarkowska ; [ilustracje Katarzyna Sadowska]. – Warszawa : Wydawnictwo Bis, copyright 2013.
68. Toskania dla początkujących / Imogen Edwards-Jones ; tł. Magdalena Krzysik. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2014.
69. Udane przyjęcia : podręczny poradnik / [red. Wioletta Kosmala]. – Poznań : Publicat, copyright 2011.
70. Widok z mojego okna : przepisy nie tylko na życie / Małgorzata Kalicińska. – Warszawa : Dom Wydawniczy Elipsa, [2010].
(Biblioteka Bluszcza)
71. Widok z mojego okna : szersza perspektywa : przepisy nie tylko na życie / Małgorzata Kalicińska ; il. Ewa Kutylak. – Bielsko-Biała : ELAY-SCG , 2013.
72. Wszystko z owocami / Halina Gawęda. – Warszawa : „Magia Książki”, 2004.
73. Zdrowie na talerzu : lecznicze właściwości potraw / [tł. Piotr Art i in.]. – Warszawa : Reader’s Digest Przegląd, 2007.
74. Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską : 30 dni minut treningów przepisów / Ewa Chodakowska, Lefteris Kavoukis. – Warszawa : Wydawnictwo K. E. Liber, 2013.
75. Życie towarzyskie : jak przyjąć gości i nie zwariwać? Proste przepisy na niedrogie dania. Pomysłowe dekoracje. Garść złotych rad / Dorota Wellman ; zdjęcia Krzysztof Wellman. – Warszawa : Edipresse Polska, 2018.
76. Żywność probiotyczna : neutralizacja chemii i konserwantów w pożywieniu oraz sposób na powszechne choroby / Donna Schwenk ; [tłumaczenie Anna Lewicka]. – Białystok : Wydawnictwo Vital, 2016.
II Wydawnictwa ciągłe
1. Rajski owoc / Wojciech Mikołuszko. // Polityka. – 2017, nr 50, s. 66-68.
2. Zjedz awokado, pomóż wykluczonym / Jamie Oliver ; rozmowę preprowadził Jarek Szubrycht. // Gazeta Wyborcza. – 2020, nr 244, dod. Wolna Sobota, s. 34-36.
3. Żadnego wydziwiania / Jacek Tomczuk. // Newsweek Polska. – 2020, nr 24, s. 33-35.