I Wydawnictwa zwarte
1. Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku / Czesław Witkowski. – Warszawa : AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2007.
2. Ballada hotelowa / Wiesław Górnicki. – Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1979.
3. Ekonomika i organizacja pracy w hotelarstwie : podręcznik / Elżbieta Mitura, Elżbieta Koniuszewska. – Warszawa : Difin, 2006.
4. Formy współczesnego hotelarstwa / Józef Sala. – Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2008.
5. Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego : praca zbiorowa / red. Górska-Warsewicz, Ewa Świstak. – Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2009.
6. Gastronomia we współczesnym hotelu / Piotr Dominik. – Warszawa : AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2008.
7. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce : Poziomki 2016/2017 / Magda Gessler. – Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016.
8. Geografia hotelarstwa / Andrzej Kowalczyk. – Łódź : Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2001.
9. Hotel Babylon / Imogen Edwards-Jones ; aut. anon. ; tł. Zuzanna Szwed. – Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2011.
10. Hotel Bristol / Ewa Pustoła-Kozłowska, Jacek Pustoła. – Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1985.
(Zabytki Warszawy)
11. Hotelarstwo : podstawowe wiadomości / Mariola Milewska, Bogdan Włodarczyk. – Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2009.
12. Hotelarstwo : usługi, eksploatacja, zarządzanie / red. nauk. Aleksander Panasiuk, Daniel Szostak ; [aut. Anna Dołowy i in.]. – Wyd. 1, 1 dodr. – Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009.
(Turystyka)
13. Hotelarstwo : usługi, eksploatacja, zarządzanie / red. nauk. Aleksander Panasiuk, Daniel Szostak ; [aut. Anna Dołowy [i in.]]. – Wyd. 1, 2 dodr. – Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011.
(Turystyka)
14. Hotelarstwo. Cz. 1. Podstawy hotelarstwa / Czesław Witkowski. – Wyd. 2 zm. – AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2007.
15. Hotelarstwo. Cz. 2. Międzynarodowe systemy hotelowe w Polsce / Czesław Witkowski. – Warszawa : Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2003.
16. Hotelarstwo. Cz. 3. Hotelarstwo w gospodarce turystycznej / Czesław Witkowski, Magdalena Kachniewska. – Warszawa : Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2005.
17. Jakość i efektywność usług hotelarskich / Stanisław Borkowski, Ewa Wszendybył. – Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007.
(Turystyka)
18. Leksykon podróży, turystyki, hotelarstwa / S. Medlik ; przekł. Ewa Dziedzic ; red. nauk. Anna Konieczna-Domańska. – Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 1995.
19. Marketing usług hotelarskich / Marek Turkowski. – Wyd. 2 zm. – Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2003.
20. Marketing w hotelarstwie : podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa / Adam Stefański. – Warszawa : Wydawnictwo Rea, 2007.
21. Nowy słownik turystyki i hotelarstwa : polsko-angielski, angielsko-polski / Ewa Dziedzic, Anna Sancewicz-Kliś. – Warszawa : Poltext, cop. 2015.
22. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie: podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa, pracownnik obsługi hotelowej : HGT.02. Cęść 2 / Witold Drogoń, Bożena Granecka-Wrzosek – Wydanie I. – Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2019.
23. Obsługa konsumenta w hotelarstwie : podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Cz. 1 / Joanna Duda, Sebastian Krzywda. – Warszawa : Wydawnictwo Rea, 2007.
24. Obsługa konsumenta w hotelarstwie : podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Cz. 2 / Joanna Duda, Sebastian Krzywda. – Warszawa : Wydawnictwo Rea, 2008.
25. Organizacja pracy w hotelarstwie / Elżbieta Mitura, Elżbieta Koniuszewska. – Warszawa : Difin, 2009.
(Edukacja)
26. Organizacja pracy w hotelarstwie : podręcznik dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa / aut. Beata Sawicka [et al. ; pod red. Beaty Sawickiej]. – Warszawa : Wydawnictwo Format-AB, 2008.
27. Organizacja pracy w hotelarstwie : podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Cz. 1 / Joanna Orłowska, Małgorzata Tkaczyk. – Warszawa : Wydawnictwo Rea, 2008.
28. Organizacja pracy w hotelarstwie : podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Cz. 2 / Joanna Orłowska, Małgorzata Tkaczyk. – Warszawa : Wydawnictwo Rea, 2008.
29. Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego / Piotr Dominik, Witold Drogon. – Warszawa : AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2009.
30. Organizacja współczesnej recepcji hotelowej. Cz. 1 / Beata Cielecka-Jasińska. – Warszawa : Difin, 2015.
(Edukacja)
31. Organizacja współczesnej recepcji hotelowej. Cz. 2 / Beata Cielecka-Jasińska. – Warszawa : Difin, 2015.
(Edukacja)
32. Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii / Ryszard Kotaś, Sławomir Sojak. – Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 1999.
(Przedsiębiorczość)
33. Słownik turystyki i hotelarstwa : polsko – angielski angielsko – polski / Ewa Dziedzic, Anna Sancewicz-Kliś. – Warszawa : Wydawnictwo Poltext, 1998.
34. Steward okrętowy / Henryk Szenk, Edward Obertyński, Jan Kic. – Gdańsk : Wydawnictwo Morskie, 1978.
35. Uproszczone ewidencje podatkowe w gastronomii / Joanna Fila, Radosław Witczak. – Warszawa : Difin, 2007.
36. Usługi turystyczne i hotelarskie : zbiór podstawowych przepisów / Monika Jagielska, Mariusz Jagielski. – Stan prawny na dzień 15 listopada 2002 r. – Katowice : Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa im. Wojciecha Korfantego, 2002.
37. Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią / Tim Knowles ; tł. Grażyna Górska. – Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2001.
38. Zarządzanie hotelem : wybrane zagadnienia / red. nauk. Piotr Dominik. – Warszawa : Difin, 2015.
39. Zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznym i hotelarskim / pod red. Hanny Gorskiej-Warsewicz ; [aut. Agnieszka Bobola, Jerzy Gębski, Hanna Górska-Warsewicz, Iwona Kowalczuk, Anna Kudlińska-Chylak, Olena Kulykovets, Agnieszka Maciąg, Teresa Mikulska, Beata Sawicka, Dagmara Stangierska, Monika Świątkowska, Ewa Świstak, Agnieszka Tul-Krzyszczuk]. – Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2014.
II Wydawnictwa ciągłe
1. Od słonych paluszków do słonych hoteli / Joanna Solska // Polityka. – 2019, nr 30, s. 38-40.
2. Orbis Hotels: 80 lat Orbisu 1920-2000/ Andrzej Zybała //Orbis Hotels. – 2000, s.1-16.
3. W hotelu nocowało wielu polityków i ministrów : tworzono w nim nawet Alior Bank / Marian Banaś ; rozmowe przeprowadził Bartek Godusławski // Dziennik Gazeta Prawna : prawo, biznes, polityka. – 2020, nr 48, s. A8-A9.
4. W moim hotelu szampana pił nawet koń / Tadeusz Gołębiewski ; rozmowę przeprowadziła Katarzyna Włodkowska // Duży Format : czwartkowiec „Gazety Wyborczej”. – 2020, nr 19, s. 6-9.